Мотив свободи-через-страждання у творчості Лесі Українки (психотипологія образів Прометея й Ісуса Христа) - Скупейко, Л. (Слово і Час, 2017)
У сприйнятті Лесі Українки постаті Прометея й Ісуса Христа уособлюють дві моделі свободи-через-страждання, що репрезентують різні вектори людської культури і свідомості та психоповедінкові типи особистості. Поняття свободи письменниця переносить із площини моральної (мотив богоборства) у площину екзистенційну (мотив богорівності), і ця зміна акцентів корелює в її творчості з неоромантичним ідеалом “суверенної” особистості.