Соціальна безпека як елемент державного регулювання: соціально-економічний та гуманітарний контекст - Сидорчук, О.Г. (Управління економікою: теорія та практика, 2018)
Визначено місце і роль безпеки як міждисциплінарної філософської, економічної та соціальної категорії, а також ключової складової сталого людського розвитку. Доведено, що в системі економічних категорій безпека виконує інтегральну функцію щодо економічної свободи та захисту від небезпеки економічної дестабілізації. Обґрунтовано реалізацію безпеки як соціальної категорії в рамках моделі соціальної держави. Досліджено розширення воєнно-політичного концепту безпеки до меж соціально-гуманітарної сфери. Встановлено, що національна безпека набуває більш широкого соціально-економічного змісту як одна з базових складових державного регулювання суспільних відносин. Особливістю нової моделі доброго (належного, нового) врядування є включення до процесу управління широкого кола суспільних суб’єктів. Проаналізовано концептуальні зміни законодавства України про національну безпеку з урахуванням основних принципів і підходів до її розуміння в США та ЄС. Обґрунтовано, що розуміння соціальної безпеки як синтезу державної та громадської безпеки загалом відповідає європейському та світовому трендам щодо розширення соціально-гуманітарного трактування безпеки.