Особливості управління персоналом на підприємстві - Телишевська, Л.І.; Ільченко, Д.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2018)
Досліджено сутність системи управління персоналом як найважливішої системи управлінської діяльності підприємства. Наведено методи, підходи до управління персоналом, основні функції системи управління персоналом та її підсистем. Виявлено існуючі проблеми управління персоналом на підприємстві. Розглянуто розвиток концепцій управління персоналом від рівня відділу кадрів до управління людськими ресурсами, людським потенціалом й інтелектуальним капіталом. Акцентовано увагу на доцільності вдосконалення структури системи управління персоналом на вітчизняних підприємствах із доведенням системи професійного розвитку персоналу до сучасного рівня. Встановлено доцільність адаптації до умов функціонування вітчизняних підприємств японської школи персонал-менеджменту в частині освіти і підготовки їх працівників з моменту прийняття на роботу, що послужило б передумовою працевлаштування молодих фахівців.