Експериментальне моделювання процесів оптимізації навантаження на ТЕС - Сердюк, О.С. (Управління економікою: теорія та практика, 2018)
Проаналізовано структуру виробництва електроенергії в Україні. Виявлено, що теплова енергогенерація є важливим елементом енергетичного сектору України. Запропоновано спосіб оптимізації теплової енергогенерації з використанням експериментального моделювання, суть якої полягає в генеруванні комбінацій розподілення навантаження серед ТЕС, за якої питомі витрати будуть найменшими. Розроблено абстрактну (комп’ютерну) експериментальну модель, що генерує випадкові комбінації розподілення навантаження серед ТЕС, із подальшим пошуком оптимальної комбінації. Як інструмент розробки моделі використано мову програмування Python. Здійснено експериментальне моделювання процесів завантаження потужностей Запорізької, Добротвірської, Ладижинської, Вуглегірської та Курахівської ТЕС. Запропоновано організаційні заходи щодо підвищення ефективності теплової енергогенерації.