Євроатлантична шахівниця України: чи можлива перемога без переможених? - Жовніренко, П. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена дослідженню проблематики перспектив членства України в Північноатлантичному альянсі. Відзначаючи, що сприятливий час для відносно спокійного входження в НАТО українською елітою безповоротно змарновано, внаслідок чого активізація зусиль з отримання ПДЧ лише провокує внутрішньополітичні конфлікти і посилює зовнішній тиск, автор пропонує і обґрунтовує ідею «умовного нейтралітету» України.