Розподіл теплових характеристик у північно-західній частині приосьової зони Дніпровсько-Донецької западини - Усенко, А.П. (Доповіді НАН України, 2019)
Проаналізовано закономірності розподілу геотермічного градієнта та теплового потоку на родовищах північно-західної частини приосьової зони Дніпровсько-Донецької западини. Проведено порівняння розподілу геотермічних параметрів на газових та нафтових родовищах. Досліджено залежність градієнта від тектонічної будови (глибини розташування покладів вуглеводнів та розміщення розломів) і глибини прояву гідрогеологічної інверсії. Підвищення градієнта спостерігається на глибині розташування родовищ та може бути пов'язане з притоком глибинного гідротермального розчину по проникних розломних зонах.