Монархічна форма правління та особливості зовнішньої політики скандинавських країн (на прикладі Данії, Швеції та Норвегії) - Чорногор, Я. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена дослідженню питання особливостей формування зовнішньої політики скандинавських країн (на прикладі Данії, Швеції та Норвегії), передусім з точки зору впливу монархічної форми правління цих держав на їх зовнішньополітичний курс. Автор аналізує законодавчо оформлені повноваження королів скандинавських країн, характеризує давні монархічні традиції та сучасні принципи визначення зовнішньополітичного курсу цих держав.