Соціальна різнорідність і зовнішня політика - Дударьов, В. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Статтю присвячено розгляду внутрішніх факторів зовнішньополітичної діяльності. Простежується й теоретично витлумачується зумовленість зовнішньої політики внутрішньою регіональною, етнокультурною та стратифікаційною різнорідністю. Федералізм визначається як один з можливих принципів організації внутрішньополітичного життя, який дає можливість створити надійну внутрішньополітичну опору зовнішньополітичної діяльності та водночас визначає її стиль.