Вплив кислотності середовища на структурні зміни під час синтезу в олігомері на основі монтморилоніту та олігофенілену - Пащенко, Є.О.; Бичихін, В.М.; Савченко, Д.О.; Кухаренко, С.А.; Шатохін, В.В.; Лажевська, О.В.; Лещук, І.В.; Черненко, А.М.; Скороход, С.В.; Щур, Н.А.; Довгань, А.Г.; Кошкін, О.М. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2019)
Досліджено вплив монтморилоніту на структуру олігомеру на основі фенілену. Вивчено вплив рН реакційного середовища на формування структури отриманого композиційного олігомера. Показано, що підвищення концентрації лужного розчину вихідного олігофенілена приводить до зростання молекулярної маси органічних фрагментів олігомера. При цьому відбувається розшарування монтморилоніта на складові алюмосилікатні пакети. Також було запропоновано механізм утворення додаткових зв'язків типу -Si-O-C- між феніленовими і алюмосилікатними фрагментами. Дані припущення обґрунтовуються результатами ІЧ-спектроскопії.