Висвітлення історії Гетьманської Держави 1918 р. у дослідженнях вітчизняних істориків - Горак, В. (Історіографічні дослідження в Україні, 2017)
Стаття присвячена висвітленню історії Української гетьманської держави 1918 року в монографічних дослідженнях сучасних вітчизняних істориків. Автор детально аналізує погляди вчених на це суспільне явище, з'ясовує сучасні концепції Гетьманщини 1918 року, простежує зв'язок між сучасними і більш ранніми інтерпретаціями цього питання. Один з головних висновків цієї статті полягає в тому, що дослідники, цілком справедливо відходячи від загальновідомих стереотипно негативних оцінок Гетьманату 1918 року, одночасно не повинні зображувати його суто позитивно. На думку автора, це було б не менш тенденційним і невірним.