Цивілізаційна парадигма в дослідженні сучасних міжнародних економічних відносин - Маточенко, М. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Статтю присвячено розгляду теоретико(методологічних засад дослідження сучасних міжнародно(економічних відносин. Доводиться перевага цивілізаційної дослідницької парадигми як такої, що найбільш адекватно відображає сучасний стан і структурні перспективи модерних міжнародно(економічних відносин і світового господарства. Здійснено порівняльний аналіз цивілізаційної дослідницької парадигми та альтернативних їй теоретико(методологічних форм. Сучасні міжнародні економічні відносини визначаються як арена, передусім, міжцивілізаційної взаємодії.