Інститут професорських стипендіатів як один із шляхів підготовки професійних істориків в Україні у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. - Самойленко, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2017)
Статтю присвячено проблемі становлення й еволюції інституту професорських стипендіатів та визначенню його місця у процесі формування категорії професійних істориків. У дослідженні проведено аналіз системи підготовки кадрів і шляхів поповнення професорами-істориками вищих навчальних закладів України; підкреслено велику значимість закордонних відряджень, у яких перебували молоді вчені на етапі свого становлення. Проблему проаналізовано у законодавчій та практичній площинах. Встановлено, що інститут професорських стипендіатів відіграв вагому роль у планомірній та якісній підготовці професійних істориків.