Ідентифікація неоімперських стратегій в епоху глобалізації - Вєтринський, І. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена дослідженню проблем розробки неоімперських стратегій в епоху глобалізації. Проаналізоване поняття «імперія», визначені специфічні умови створення і функціонування імперії як своєрідного політичного інституту. Констатуючи поступове повернення провідних світових держав до імперської парадигми, автор доходить висновку, що подальший розвиток неоімперських стратегій буде лише поглиблювати дестабілізацію сучасної міжнародної системи.