Очищення води від сполук феруму та мангану мікрофільтраційною керамічною мембраною з глинистих мінералів - Гончарук, В.В.; Дульнева, Т.Ю.; Кучерук, Д.Д. (Доповіді НАН України, 2019)
Показано високу ефективність процесів очищення води від гідроксосполук Fe(ІІІ) і Mn(ІІ) мікрофільтраційною керамічною мембраною з глинистих мінералів та визначено їх основні закономірності. Встановлено, що використання мембрани дає змогу очистити воду від гідроксосполук Fe(ІІІ) до норм ГДК у питній воді при їх вихідній концентрації до ~ 170,0 мг/дм³, рНвих5,0—7,5 і Р = 1,0 МПа та питомій продуктивності мембрани 0,28 м³/(м² • год). Очищення від гідроксосполук Mn(ІІ) до ГДК у питній воді досягається при їх вихідній концентрації до 33,76 мг/дм³, рНвих 8,3—8,4, Р = 1,0 МПа і питомій продуктивності мембрани 0,27 м³/(м² • год). Для забезпечення високої ефективності такого процесу необхідно попередньо модифікувати керамічну мембрану протягом ~ 55,0 хв гідроксосполуками Mn(ІІ), що знаходяться у самій воді.