Гегемоністська індоктринація в постбіполярному світовому порядку - Дударьов, В. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена ідеологічному фактору глобальної гегемонії Сполучених Штатів. Здійснено теоретичне розрізнення між домінуванням, як винятково силовою перевагою та гегемонією, як перевагою ідеологічною. Ідеологію визначено невід’ємною складовою глобального лідерства в сучасних міжнародних відносинах. Наголошується необхідність пошуку слов’янськими народами Центральної і Східної Європи власної ціннісно-ідеологічної ідентичності.