Цивілізаційні цінності й економічне зростання - Маточенко, М. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Статтю присвячено ціннісно-цивілізаційному виміру процесів економічного розвитку. Цивілізаційна парадигма визначається як ключова в аналізові та інтерпретації сучасних міжнародних відносин. Зроблено наголос на ціннісно-етичних аспектах мотиваційного комплексу економічної поведінки. Відзначається особлива роль конфуціанства в прискореному економічному зростанні Китаю.