Індоктринація псевдоісторією: модифікація свідомості засобами освіти - Розумюк, В. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена дослідженню проблеми ідеологічної індоктринації учнів та студентів в ході здобуття ними історичної освіти в школах та університетах. Проаналізовано причини домінування принципів політичної доцільності над вимогами історичної науки. Продемонстровано деякі приклади спотворення історії та обмеження свободи слова в сучасній американській системі освіти.