Неруйнівний контроль вузлів складних машинних комплексів за взаємостатистичними характеристиками вібраційних сигналів - Юзефович, Р.М.; Дзерин, О.Ю.; Мацько, І.Й.; Яворський, І.М.; Стецько, І.Г. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2017)
Наведено коротку характеристику приладів вібраційного контролю та наведені основні вимоги до їх проектування. розглянуто результати аналізу горизонтальної та вертикальної складових вібрацій підшипникового вузла вугільного конвеєра, реалізації котрих були отримані за допомогою створеної у ФМІ НАН України переносної віброакустичної системи. з використанням методів статистики періодично корельованих випадкових процесів (ПКВП) встановлені основні властивості характеристик періодичної нестаціонарності другого порядку стохастичної складової вібрації при наявності дефекту, виявлена їх висока чутливість до зміни параметрів дефекту. показано, що взаємний ПКВП-аналіз складових вібрації дає можливість локалізувати дефекти та встановлювати їх типи.