Сумісне очищення води від сполук феруму та мангану мікрофільтраційною керамічною мембраною з глинистих мінералів - Дульнева, Т.Ю. (Доповіді НАН України, 2019)
Показано високу ефективність процесу сумісного очищення води від сполук Fe(ІІІ) і Mn(ІІ) модифікованою ними в динамічному режимі мікрофільтраційною керамічною мембраною з глинистих мінералів і обґрунтовано стеричний механізм її дії, який базується на різниці розмірів пор мембрани і частин сполук Fe(ІІІ) і Mn(ІІ). Таке модифікування збільшувало затримувальну здатність керамічної мембрани до сполук Mn(ІІ). Досліджено вплив різних технологічних факторів на характеистики цього процесу. Виявлено негативний вплив хлоридів на затримувальну здатність такої модифікованої мембрани та нівелювальну роль у цьому процесі самоутворюваної динамічної мембрани. Встановлено, що одночасно очищати досліджуваною мембраною воду від сполук Fe(ІІІ) і Mn(ІІ) до їх ГДК у питній воді доцільно при вихідній концентрації Fe(ІІІ) і Mn(ІІ) до 42,3 і 4,0 мг/дм³ відповідно, рНвих 8,3—8,4, робочому тиску 1,0 МПа і тривалості експерименту 120 хв.