Український історик та імперський сановник: до історії взаємин М. Костомарова і І. Фундуклея - Коляда, І. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті в контексті просопрографічного дослідження здійснено спробу проаналізувати й охарактеризувати історію взаємин між молодим ученим-істориком та київським цивільним губернатором І. Фундуклеєм, виокремити періоди в історії цих взаємин, проаналізувати суспільно-політичні та особистісні чинники, що визначали їх характер; розкрити оцінки особистості І. Фундуклея М. Костомаровим та оцінки молодого вченого імперським чиновником, з'ясувати роль І. Фундуклея у справі кирило-мефодіївців, уникнувши ідеологічної та політичної кон’юктури.