Конструювання "життєвого шляху” в автобіографіях українських істориків ХІХ – початку ХХ ст. - Іващенко, В. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті аналізуються автобіографії істориків ХІХ – початку ХХ ст. М. І. Костомарова, В. Б. Антоновича, М. П. Драгоманова. Ключовими поняттями дослідження є такі концепти, як “подія життя”, “життєвий шлях”, “життєва стратегія”, “лінія життя”. Розуміння “події життя” як культурного та інтелектуального конструкту дозволяє з'ясувати особливості конструювання мемуаристами “життєвого шляху”. У роботі досліджується насиченість “подіями” різних етапів та різних сфер життя, а також особливості інтерпретації та репрезентації “подій”, зокрема усвідомлення автором своєї “життєвої стратегії” (щастя, успіху, самореалізації) та “лінії життя”, коли “подія” маркується як “фатальна”, “поворотна”, “бажана”, “непередбачувана”. Крім того, робиться спроба виявити фактори, що впливають на конструювання “життєвого шляху” мемуаристами-істориками, а також простежити особливості функціонування автобіографічних текстів в університетському середовищі.