Європейська історіографія концепту "біженство”: дослідники, центри, напрямки - Жванко, Л. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті зроблено спробу окреслити головні “дослідницькі поля” надзвичайно складної гуманітарної проблеми в історії Європейського континенту – проблеми біженців, встановити причини появи “людини, яка втратила дім”. Також подано підходи до визначення дев’яти хвиль біженства, що в різний час та з різною силою наповнювали терени старого світу. Головну увагу звернуто на трансформацію узагальнюючого концепту “біженець”. Також аналізуються підходи до вивчення зазначеної тематики – як мультидисциплінарної реальності, яка вимагає широкого інструментарію різних наукових дисциплін.