До історіографії старого українського консерватизму - Пазюра, Н. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті проаналізовано праці, присвячені історії українського консерватизму, зокрема періоду його формування і становлення, умовно названого старим українським консерватизмом. З’ясовано, що дослідження вказаної теми було започатковане в діаспорі, в Україні ж український консерватизм почали вивчати лише зі здобуттям незалежності. Абстрагуючись від теоретико-методологічних напрацювань західноєвропейських учених, українські дослідники досліджують український консерватизм у контексті світових тенденцій та з урахуванням історико-регіональних особливостей. Такими, зокрема, є тривалий бездержавний статус України та культурні відмінності українців. Аналіз історіографії старого українського консерватизму дозволяє виокремити низку перспективних питань для подальшого студіювання. Це, зокрема, потреба теоретичного узагальненні вказаного питання, залучення міждисциплінарних підходів задля всебічного висвітлення теми, її персоніфікація шляхом дослідження індивідуальних практик діячів консервативного напряму.