Нумізматичні студії в Україні: академічний вимір - Хромова, І. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті подано огляд та аналіз дисертаційних досліджень з нумізматики, які були захищені в Україні за період 1991-2018 рр. Роботам з напряму підготовки "Історіографія, джерелознавство та спеціальні історичні дисципліни" приділено основну увагу. Нумізматичні джерела використовуються також в дослідженнях інших галузей науки (економіка, соціологія, філологія тощо), проте розгляд даного аспекту до завдань публікації не включений. Визначено основні напрями і проблеми дисципліни. Актуальними питаннями сучасної української нумізматики у дисертаціях визнані наступні: історія нумізматичних колекцій і зібрань, наукові осередки нумізматичних студій, роль особистостей, тенденції розвитку наукової дисципліни, методологічні засади; робота з джерельною базою - верифікація, атрибуція, каталогізація та топографування нумізматичних знахідок; історія монетного виробництва та грошового обігу в хронологічній та регіональній ретроспекції. Перспективними напрямами визначено узагальнюючі дослідження, історія інституалізації нумізматики як науки (у регіональному плані з подальшим узагальненням в межах держави), вузькопредметні дослідження.