Фазові перетворення після термічної обробки дисперсного порошку системи ZrO₂—Y₂O₃—CeO₂—Al₂O₃—СоО - Дуднік, О.В.; Глабай, М.С.; Тищенко, Я.С.; Редько, В.П.; Рубан, О.К. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2018)
Вивчено закономірності зміни фізико-хімічних властивостей дисперсного порошку на основі ZrO₂ системи ZrO₂—Y₂O₃—СеО₂—Al₂O₃—СоО, одержаного комбінованим методом гідротермального синтезу та механічного змішування, після термічної обробки в інтервалі 400—1300 °С. Встановлено, що процес утворення CoAl₂O₄ супроводжується оборотним фазовим перетворенням Т-ZrO₂ → М-ZrO₂. Порошок характеризується високою активністю к спіканню. Одержані дані буде використано для мікроструктурного проектування композитів синього кольору на основі ZrO₂.