Шляхи вдосконалення адміністративно-територіального устрою в Україні у науковому і політичному дискурсах кінця ХХ – початку ХХІ ст. - Андрощук, О. (Регіональна історія України, 2014)
У статті аналізуються причини і прояви інерційності у підходах до реформування адміністративно-територіального устрою України на матеріалі дискусій, що велися у колах вітчизняних політиків і науковців на рубежі тисячоліть. Автор шукає відповідь на питання, чому розпочата 2005 р. реформа з самого початку була приречена на невдачу.