Освітньо-культурне середовище повітових міст і містечок Правобережної України кінця ХVІІІ – початку ХХ ст.: теоретичний зріз проблеми - Прищепа, О. (Регіональна історія України, 2014)
У статті дається визначення освітньо-культурного середовища повітових міст і містечок Правобережної України кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. Підкреслюються особливості його формування в умовах взаємодії, конкуренції, а то й конфронтації багатоетнічного міського населення. Пропонується головним компонентом культурного середовища вважати міські навчальні заклади. Розвивається теза про уповільнені темпи культурного життя повітових міст і містечок Правобережжя.