Історична географія: формування предметного простору і структури дисципліни - Щодра, О. (Регіональна історія України, 2015)
У статті розглядаються основні етапи становлення історичної географії як окремої дисципліни, формування історичного й географічного напрямів її розвитку, еволюція поглядів на предмет і структуру історико-географічних студій. Задля цього проаналізовано основні концепції західноєвропейських та російських учених ХVIII–ХХ ст. (Карл Ріттер, Альфред Геттнер, Александр фон Гумбольдт, Василь Татіщев, Леонід Майков), які віді грали ключову роль у розробці методології історико-географічних досліджень. Окремий наго ос зроблено на становленні історичної географії на українських землях, пов’язаному з іменами Степана Рудницького та Володимира Кубійовича.