Передумови становлення історико-географічних досліджень в Україні - Вербиленко, Г. (Регіональна історія України, 2015)
У статті висвітлюються проблеми становлення історичної географії, насамперед створення її описово-інформаційної бази, упродовж другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Увага автора акцентується на простеженні підходів географічних та історичних товариств Наддніпрянської України щодо зближення методів гуманітарних та природничих наук у процесі дослідження окремих місцевостей та регіональної специфіки.