Джерела особового походження про міське культурне довкілля Правобережної України кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. - Прищепа, О. (Регіональна історія України, 2015)
У статті подається критичний аналіз джерел особового походження (мемуарів, щоденників, автобіографій, епістолярію), який дозволяє поглянути на творення культурного довкілля повітових міст та містечок Правобережної України доби Російської імперії очима пересічних містян, мандрівників чи то службових осіб. В залежності від рівня освіти, соціальної стратифікації, етнорелігійної приналежності їх авторів, а головне – від специфіки політичної кон'юнктури, міське культурне довкілля Правобережжя не виглядає як єдине ціле, а як чи то польське, чи то російське. Його українська культурна складова починає набувати зримих обрисів на рубежі ХІХ–ХХ ст.