Суверенітет vs імперія: методологія осмислення неспівмірності української і російської "кордонних стратегій" - Верменич, Я. (Регіональна історія України, 2016)
У статті автор намагається знайти відповідь на питання: що означають кордони, які утворилися в процесі розпаду СРСР, в системі стратегічних пріоритетів Російської Федерації, з одного боку, і держави Україна, з другого. Головний акцент зроблено на загрозах національному суверенітету і політичній суб’єктності України, які спричинені імперськими амбіціями кремлівських політиків та розв'язаною ними “гібридною війною” на Донбасі.