Функціональність поняття "пограниччя" як сучасної категорії світосприйняття - Сухомлинов, О. (Регіональна історія України, 2016)
Культурні моделі пограниччя вирізняються неабиякою релятивністю й високим рівнем культурної та мовної інтерференції, що пояснюється спільною історією, а також досвідом сусідського буття на спільних територіях. За таких умов відбувається формування спільної пограничної етнокультурної моделі, де антиномія "центр – периферія" пом’якшується категорією пограничності.