Українсько-білоруське пограниччя в полі соціогуманітарних досліджень - Боряк, О. (Регіональна історія України, 2016)
Із розвитком історичної регіоналістики зростає інтерес до історії кордонів і порубіжних територій, а відтак дедалі актуальнішим стає звернення до суміжних галузей гуманітарних знань. Історіографія вивчення ареалу українсько-білоруського порубіжжя свідчить про ефективність комплексного погляду на складні етнічні процеси, що відбуваються на цих територіях. Такий підхід дозволяє оцінити фактичні наслідки змін політичних, географічних, діалектних і, загалом, культурних кордонів для їх населення. Проте глибинне розуміння етнокультурних процесів, що відбуваються на просторі українсько-білоруського пограниччя, неможливе без вивчення особливостей духовної культури його населення.