Кордони Гетьманщини у ХVІІІ ст. в картографічному та територіальному вимірах - Гуржій, О. (Регіональна історія України, 2016)
У статті за допомогою методологічного інструментарію історичної картографії розглядається проблема формування кордонів етнічних українських земель у ХVІІІ ст. Акцент зроблено на історичних аспектах суспільних, політичних та територіальних реформувань царського уряду, які були спрямовані на обмеження автономного статусу Гетьманщини та соціальних прав українців.