Локальний зріз поступу історичної науки в координатах історичної регіоналістики - Водотика, С. (Регіональна історія України, 2016)
У статті проаналізовано регіональні особливості поступу вітчизняної історичної науки на прикладі життя, творчості та інтелектуальної біографії двох колишніх викладачів історичного факультету Херсонського державного університету 1946–1950 рр. – перших в місті кандидата історичних наук П. Денисовця і доктора історичних наук М. Давидова. Обґрунтовано положення про те, що без дослідження розвитку історіографічного процесу в регіонах, на периферії центрів історичного знання, важко реконструювати в повній мірі поступ українського історіописання. Автор стверджує, що наполегливі дослідницькі пошуки і творчі зв'язки з провідними вченими столичних центрів можуть перемістити провінційних істориків з маргінесу в епіцентр історіографічного процесу.