Модернізаційні та урбанізаційні процеси на Півдні України (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Водотика, Т. (Регіональна історія України, 2016)
Друга половина ХІХ – початок ХХ ст. стали періодом безумовного економічного та модернізаційного лідерства півдня України на теренах Російської імперії. З іншого боку, південні міста показали всю неоднозначність процесів індустріалізації, урбанізації та соціальної трансформації. Економічне зростання міст і регіону в цілому (за винятком Бессарабії) було засноване на використанні природних ресурсів, переваг інфраструктури (порти і залізниці) і роботи мігрантів. Автор фокусує увагу на специфіці лідерства міст півдня, природі та наслідках цього явища в координатах становлення індустріального суспільства.