Люди в мономістах Донбасу: комірці та роби - Водотика, Т.; Кузіна, К. (Регіональна історія України, 2017)
Авторки аналізують динаміку трансформацій кількісного та якісного складу населення мономіст Донбасу упродовж другої половини ХІХ – початку ХХІ ст. Проаналізовано рівні коливання населення мономіст. Показано, які соціальні групи формувались у специфічному просторі міста, життя якого зосереджено на виробництві. Зроблено спробу проаналізувати специфіку взаємодії цих груп.