Фактор порубіжності в історичній регіоналістиці: пошуки відповідей на виклики сучасності - Верменич, Я. (Регіональна історія України, 2018)
В статті висвітлюються підходи вітчизняних й зарубіжних дослідників до вивчення чинника порубіжності, його впливу на ментальність та поведінкові реакції соціуму. У контексті сучасних реалій війни на Сході України акцент зроблено на необхідності наукового обґрунтування поняття культури пограниччя — не лише як геокультурного, але й як екзистенційного феномена. Доведено, що концептуалізація теоретичного й прикладного кордонознавства є настійною потребою, велінням часу, відповіддю на виклики ХХІ століття.