З історії повсякденного життя Чернігівського Єлецького монастиря у другій половині XVIII – на початку XIX ст. - Литовченко, О. (Сiверянський лiтопис, 2019)
У статті розкрито окремі фрагменти повсякденного життя Єлецького монастиря другої половини XVIII – початку XIX ст. – однієї з найдавніших святинь Чернігово-Сіверщини. Крім того, охарактеризовано певні концепти буденності обителі, зокрема, питання переведення ченців з інших монастирів до Єлецького чи втечі з нього; господарські та фінансові складові монастирського життя; участь духовної дикастерії в житті святині та ін.