Біомолекулярні маркери у патогенезі розвитку гіперпластичних процесів ендометрію - Вєсіч, Т.Л.; Тучкіна, І.О.; Гузь, І.А.; Благовещенський, Р.Є. (Міжнародний медичний журнал, 2019)
Вивчено біомолекулярні маркери у 69 пацієнток із гіперплазією ендометрію, що склали основну групу, та 20 жінок без гіперплазії. Для оцінки молекулярно-біологічних особливостей гіперплазії ендометрію за допомогою імуногістохімічного методу визначено експресію маркерів проліферації (Кi-67) та апоптозу (р53) і естрогенових (ER-α) та прогестеронових (PGR) рецепторів. Доведено, що визначення біомолекулярних маркерів Ki67, р53 та рецепторів статевих стероїдних гормонів ER-α і PGR дозволяє не тільки прогнозувати перебіг гіперплазії ендометрію, а й оцінити ефективність проведеного лікування. Імуногістохімічне дослідження дає змогу виділити групи ризику виникнення рецидиву гіперпластичних процесів і можливої малігнізації ендометрію та своєчасно призначити пацієнткам хірургічне лікування.