Світильники з вертикальними ручками-петлями з Ольвії та Борисфену - Шейко, І.М. (Археологія і давня історія України, 2015)
Стаття присвячена одному з типів освітлювальних приладів до-римського часу, який походить з розкопок Ольвії та поселень її округи. Автором виокремлюються як довізні світильники данного типу, так і їхні місцеві репліки. Здійснено спробу з'ясувати центри виробництва та уточнено датування.