Аналіз залежності між інноваційними витратами та обсягами реалізованої інноваційної продукції у промисловості України - Підоричева, І.Ю.; Ковчуга, Л.І. (Економіка промисловості, 2019)
Одним із найбільш проблемних чинників, що впливають на сприйнятливість підприємств до інновацій, є брак фінансових ресурсів як таких й обмежене їх використання для інноваційних цілей. Тому першочерговим завданням, з одного боку, має бути підвищення інвестиційного забезпечення інноваційних процесів на підприємствах за рахунок усіх джерел (власних, позикових і залучених), а з іншого - оптимізація структури інноваційних витрат, що склалася на підприємствах різних видів промислової діяльності, для забезпечення максимальної економічної віддачі таких інвестицій.Із використанням кореляційно-регресійного аналізу досліджено залежність між інноваційними витратами та обсягами реалізованої інноваційної продукції промисловими підприємствами України у 2015 та 2017 рр., у тому числі з урахуванням часового лагу впливу витрат на обсяги реалізації. Гіпотеза дослідження полягає в такому: загальний обсяг реалізованої інноваційної продукції та її частка, що є новою для ринку, а також обсяги інноваційної продукції, реалізованої за межі України, залежать від різних видів інвестицій в інновації.У результаті кореляційно-регресійного аналізу виявлено різний вплив складових інвестицій в інновації на обсяг і структуру реалізованої інноваційної продукції, що підтвердило висунуту гіпотезу. Визначено, що загальні обсяги інноваційних витрат мають досить тісний зв’язок з обсягами реалізованої інноваційної продукції (РІП) як за відповідні роки, так і з урахуванням часового лагу витрат в один та два роки. Загальні обсяги РІП найбільшою мірою залежать від рівня витрат на придбання машин, обладнання і програмного забезпечення, а також витрат, що відносяться до складової «Інше». Позитивна динаміка реалізованої інноваційної продукції, що є новою для ринку, а також реалізованої за межі України значною мірою обумовлена обсягами витрат на зовнішні науково-дослідні роботи. Впливаючи на структуру інноваційних витрат, підприємство може досягти максимальної економічної віддачі від них і суттєво підвищити рівень конкурентоспроможності.