Розвиток методичного забезпечення проведення вартісної оцінки прав вимоги за зобов’язаннями, що виникають внаслідок здійснення кредитних операцій в Україні - Артеменко, Д.М. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті обґрунтовані складові логічної схеми оцінки прав вимоги за зобов'язаннями, які виникають внаслідок здійснення банком кредитних операцій методом дисконтування грошових потоків, що будуть отримані кредитором відповідно до умов кредитного договору (погашення основної заборгованості за кредитом, відсотків, комісій тощо) та/або в результаті реалізації забезпечення. Алгоритм та методи оцінки засновані на положеннях чинного законодавства щодо здійснення професійної оціночної діяльності в Україні, а також на національних і міжнародних стандартах оцінки. Вони задовольняють вимогам положень Національного банку України, Фонду державного майна України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Розроблена та апробована модель оцінки дозволяє визначити вартість прав вимоги зобов'язань за сформованим кредитним портфелем банку.