Дослідження сучасного стану заробітної плати в Україні у контексті забезпечення соціальної справедливості - Гітіс, Т.П.; Клименко, С.С.; Челов’ян, М.О. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
Рівень заробітної плати громадян є одним з найбільш значущих чинників розвитку держави, основою формування суспільства на принципах соціальної справедливості. Знаходячись під постійним впливом усіх учасників соціально-трудових відносин, рівень заробітної плати потребує постійного аналізу та моніторингу. При цьому особливої уваги заслуговує оцінка того, як зарплата виконує свої основні функції і забезпечує соціальну справедливість, а саме сприяє скороченню бідності та підвищення загального життєвого рівня працюючого населення. У статті досліджено особливості формування заробітної плати в умовах української економіки впродовж 2010-2018 років. Розглянуто динаміку розміру мінімальної заробітної плати у контексті впливу на рівень бідності працюючого населення України. Проаналізовано змінення рівня заробітної плати в середньому по економіці, індексів номінальної і реальної зарплати, а так само диференціація зарплат за окремими видами економічної діяльності, яка склалася в Україні останніми роками. У ході дослідження виявлено, що формування заробітної плати в умовах української економіки не відповідає принципу забезпечення соціальної справедливості у суспільстві. Підвищення соціальних стандартів, а саме законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, спрямовані в першу чергу на скорочення лише крайніх форм бідності. В останні роки в Україні спостерігається гальмування темпів зростання як розміру мінімальної, так і середньої заробітної плати, відбувається падіння загального життєвого рівня працюючого населення. Традиційно низькими (менш ніж у середньому по країні) залишаються заробітні плати як у соціально значущих видах діяльності (охорона здоров’я та освіта), так і у пріоритетних з точки зору сталого економічного розвитку (будівництво та сільське господарство). Низькі заробітні плати взагалі знижують привабливість праці, умотивованість працівників, сприяють відтоку робочої сили в інші види діяльності (або взагалі закордон), призводять до диспропорцій на ринку праці та виникненню дефіциту кваліфікованих кадрів. У цілому, питання забезпечення соціальної справедливості при формуванні заробітної плати потребує негайного вирішення та повинно бути пріоритетом державної політики у найближчі роки.