Сучасний склад іхтіофауни басейну Верхнього Дніпра (фауністичний огляд) - Мовчан, Ю.В. (Збірник праць Зоологічного музею, 2012)
У басейні Верхнього Дніпра в межах України на сьогодні відзначено 59 видів міног і риб. Найбільша різноманітність іхтіофауни характерна для басейну Десни ─ 47 видів, у басейні Прип’яті зустрічається 43 види, у басейні верхньої течії Дніпра 44 види і в Київському водосховищі 43 види. За останні 40 років видовий склад іхтіофауни в басейні Верхнього Дніпра змінився майже на третину (28,8%).