Про можливість багатохвильової ідентифікації дефектів у палях - Трофимчук, О.М.; Калюх, Ю.І.; Дунін, В.А.; Берчун, Я.О. (Кибернетика и системный анализ, 2018)
Обґрунтовано потребу у побудові узагальненої моделі палі, яка б забезпечила отримання більш правдоподібних сигналограм хвильових процесів у залізобетонних палях. Використання сучасних моделей не дає змоги діагностувати дефекти в палях з достатньою точністю. Розроблено декілька хвильових моделей сигналограм, що базуються на методі скінченних різниць та враховують різні види коливальних процесів у залізобетонних палях у ґрунті. Моделі здатні описати різні типи та місця розташування дефектів по довжині палі, врахувати ґрунтові умови будівельного майданчика тощо. Вони дають змогу імітувати на сигналограмах відлуння від дефектів із заданим кроком. Тепер можна не лише визначати довжину палі та місцезнаходження дефектів, але й здійснювати ідентифікацію дефектів малих розмірів (менше 30 % від площі поперечного перерізу палі). В одновимірному випадку отримані моделі збігаються з уже відомими, а у тривимірному є їхнім узагальненням.