Побутові печі у житлах ІV—X ст. з Волино-Прикарпатського порубіжжя - Погоральський, Я.В. (Археологія і давня історія України, 2010)
У статті проаналізовано побутові печі у слов’янських ранньосередньовічних житлах суміжних районів Волині і Прикарпаття. Розглядаються їхні параметри, розташування в житлі, особливості конструкції та будівельного матеріалу. Простежено функціонування різнотипних печей на суміжних територіях регіонів, для кожного з яких у ранньому середньовіччі загалом характерне використання різного будівельного матеріалу для опалювальних споруд — глини на Волині і каменю у Подністров’ї.