Середньовічні чернечі печерні пам'ятки анахоретів Верхнього Подністер’я - Берест, Р.Я. (Археологія і давня історія України, 2010)
У статті розглядаються одноосібні житлові печерні порожнини Галичини, які зберігають характерні ознаки чернечого перебування. Багато з них з часом та під впливом різних чинників трансформувалися у протомонастирські та монастирські оселі.