Мечислав Людвік Потоцький (1810—1878) — охоронець старожитностей Східної Галичини, співавтор відкриття пам’ятника Світовитa з р. Збруч, автор першої монографії історичного міста Замостя - Кусьнєж, Є. (Археологія і давня історія України, 2010)
У статті розглядається діяльність Мечислава Людвіка Потоцького в галузі охорони пам’яток Поділля та Східної Галичини, дослідження ним Збруцького ідола — Світовита, вивчення історії Замостя.