Вироби з Близького Сходу у сарматів Північного Причорномор’я - Симоненко, О.В. (Археологія і давня історія України, 2016)
У статті аналізуються речі близькосхідного походження, які потрапляли до сарматів двома основними шляхами — як військові трофеї і як предмети торгівлі. До трофеїв можна віднести шоломи типу Монтефортіно, отримані сарматами у Малій Азії під час Мітридатових війн. Предметами торгівлі через античні центри Північного Причорномор’я слід вважати багато речей, виготовлених на Близькому Сході (у Малій Азії, Леванті, Є гипті, Парфії). Ц е поліхромні ювелірні вироби, намисто деяких типів, амулети з єгипетського фаянсу, деякі види скляних і фаянсових посудин.